Metin ÖZTÜRK

  • Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

 

Takvim

KGK (UPS)

Kesintisiz Güç Kaynağı KGK, (UPS=Uninterruptible Power Supply 

Zayıf akım ile çalışan elektronik cihazları besleyen elektrik enerjisinde zaman zaman ortaya çıkan voltajın aşırı yükselmesi yada  düşmesi, veya frekansın anormal değişmesi v.b sebepler sonucu cihazın arızalanmasını önlemek, bunun yanı sıra elektrik kesintilerinin hiç istenmediği çok önemli yerlerde, jeneratörler devreye girene kadar aküler üzerinden üretilen elektrik ile enerjilerinin kesilmeden cihazların çalışmasını sağlamak için kullanılır.  

KGK lar, elektronik cihazları hem korur, hem de kendilerine yedek enerji sağlar. KGK lar elektrik kesildikten sonra 5 veya 10 dakika içinde bilgisayarların normal kapatılmasını sağlamak için zaman kazandırır.  

Şebeke Enerjisindeki düzensizlikler ve sebepleri 

a) Sıçrama (Spike):Voltajda ani yükselmedir. 

b) Sarkma (Sag):Voltajda anlık bir düşmedir. 

c) Black-out:Tamamen gerilim yokluğudur ve bilgi kaybına neden olur. 

d) Brown-out:Voltajda uzun süreli bir düşmedir, genellikle yoğun iş saatlerinde meydana gelir. 

e) Gürültü:Bir çeşit girişimdir. Şebekeden kaynaklanabileceği gibi elektronik malzemenin doğasından da kaynaklanabilir. Sinüs dalga şeklinin bozulmasına neden olur. 

 Endüstriyel alanda, sanayide kullanılan motor, kaynak makineleri ve her türlü yüksek frekanslı cihazların çalışmaları esnasında ortaya çıkan çok yüksek ya da alçak geçiş voltajı, gürültü ve parazitler ayrıca fırtına, yıldırım ve elektrik şokları, tayfun, deprem gibi doğal afetler enerji sıkıntılarını sebep olur. 

Kesintisiz güç kaynağı çeşitleri 

Off-line Sistemler: Şebekede kesinti olunca 2 ms içinde röle devreye girer ve yüke enerji sağlar.  Kesinti yoksa beklemede kalır. (Inverter off) 

On-line Sistemler:Şebekede kesinti olsa da olmasa da her zaman devrede olan sistemlerdir. Şebekede kesinti olduğu zaman gecikme olmaz beslemeye devam eder. (Inverter on). On-line sistemler şebekedeki voltaj ve frekans bozukluklarını düzeltir (regüle) ederler ve gürültüleri filtre ederek düzgün bir sinüs dalgası üretirler.  

Ayrıca yük değişimlerinden etkilenmezler. Her türlü en ideal korumayı onlineKGK'lar sağlar. 

Line-Interactive Sistemler: Çalışma sistemleri offline KGK'lar ile aynıdır. Şebeke enerjisi kesildiğinde ya da KGK'nınregüle edebileceği sınırların dışına çıktığında inverter devreye girer. Bazılarında bu işlem mikroişlemci kontrollü olarak yapılır. Line-interactive modellerde gerilimi oransal olarak kullanan otomatik voltaj regülatörü (AVR, OVR) bulunmaktadır.  

Giriş gerilimi normal değerinin belli bir yüzde kadar altına indiğinde ya da üzerine çıktığında çıkış gerilimini belli bir katsayıyla çarparak azaltır veya arttırır. Line-interactive kgk larda Off-line sistemlerdeki gibi aküye geçme durumunda bir gecikme durumu söz konusudur.  
Ayrıca inverter katı anahtardan sonra yer aldığı için off-line sistemlere göre daha temiz dalga çıkış elde edilir ve anahtarlamadan kaynaklanabilecek gürültüler azalır.  

KGK içindeki başlıca devreler 

 
1) Doğrultucu  (Redresör) : Alternatif gerilimi ve akımı doğru gerilim ve akıma çevirir.   

2) Akü :  Elektrik enerjisini kimyasal enerji olarak depolar. Kimyasal enerjiyi de elektrik enerjisi olarak geri verir.   

3) Frekans Değiştirici (İnverter: Akü çıkışındaki doğru akımı alternatif akıma çevirir.  

4) Sabit aktarım anahtarı (Statik Transfer Anahtarı) : Mekanik anahtar (röle) ve yarı iletken anahtardan (SCR, Triac) oluşur 

5) Yüksek Gerilim Bastırıcı: Şebekeden kaynaklanabilecek anlık yüksek gerilimi bastıracak cihazlar için tehlikeli olmayacak seviyelere indirir. 

6) Süzgeç (Filtre: Şebekeden yada elektronik malzemelerden kaynaklanabilecek bozuk işaretleri (gürültüleri) süzerek temiz bir çıkış işareti verir. 

7) Otomatik gerilim düzenleyici (Otomatik Voltaj Regülatör) : Giriş voltajını düzenler ederek belli bir tolerans dahilinde regüle edilmiş çıkış verir. 

8) Kontrol Devresi: Enerji, voltaj ve yük durumunu izler.

Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam14
Toplam Ziyaret56081
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar27.085027.1935
Euro28.828128.9436